Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ως μέρος μεσογειακής διατροφής

εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκουέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν ~ 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η 1η κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα, η 2η έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς ημερησίως και η 3η ομάδα ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη έρευνα, με περισσότερα περιστατικά καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/kali-zoi-diatrofi/