Ντομάτες με ελαιόλαδο ενάντια στις χρόνιες παθήσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προστατεύουν των ανθρώπινο οργανισμό από τις χρόνιες παθήσεις

Οι ντομάτες που έχουν μαγειρευθεί με ελαιόλαδο, σύμφωνα με αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προστατεύουν των ανθρώπινο οργανισμό από τις χρόνιες παθήσεις, όπως π.χ. τη στεφανιαία νόσο και διάφορες μορφές καρκίνου, (μαστού, στομάχου, ουροδόχου κύστης, προστάτη, παχέος εντέρου, στοματικής κοιλότητας, λάρυγγα, οισοφάγου).

Τα λιπίδια ορού, καθώς και η οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών, μειώνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο.

Λίγα λόγια για το ευεργετικό λυκοπένιο

Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτόν, η καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπενίου και του ελαιολάδου αποδίδει ένα πραγματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας.

Η ντομάτα ασκεί ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η πρόσληψή της συνιστάται με τον κατάλληλο συνδυασμό μπαχαρικών, όπως είναι το κύμινο, ο κουρκουμάς και οι κόκκοι της μουστάρδας, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις πιθανές βλαπτικές της επιδράσεις.

Επιπρόσθετα, η προσθήκη ελαιολάδου στην ντομάτα κατά το μαγείρεμα ή τη σαλάτα πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και με την προσθήκη ελιάς ή κάπαρης, συνηθισμένης πρακτικής κατά την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας.

Πώς να προφυλάξουμε την ντομάτα από οξείδωση

Είναι σημαντικό να κόβουμε τη ντομάτα σε μεγάλα τεμάχια, ώστε να προφυλάσσουμε τη βιταμίνη C από την οξείδωση, καθώς και να αποφεύγουμε τη χρήση μαχαιριού (κόψιμο της ντομάτας με το χέρι, όπου αυτό είναι δυνατόν), διότι το μέταλλο μπορεί να οξειδώσει τις βιταμίνες που περιέχει.
Το μαγείρεμα της ντομάτας στον ατμό είναι προτιμότερο, καθώς διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες από κάθε άλλο είδος μαγειρέματος.


Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ιδιαίτερα της μαγειρεμένης με ελαιόλαδο ντομάτας. 

 

Πηγή: http://www.thetoc.gr/new-life/well-being