Ελαιόλαδο κατά του διαβήτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμπεριφέρεται όπως τα φάρμακα νέας γενιάς.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδείχτηκε ότι είναι φυσικό αντιδιαβητικό φάρμακο, καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης σε υγιή άτομα. Η ανακάλυψη των ερευνητών του πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης απέδειξε τη χρησιμότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην πρόληψη του διαβήτη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη δημιουργία στο μέλλον νέων φαρμάκων για τους διαβητικούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμπεριφέρεται όπως τα φάρμακα νέας γενιάς, οι ινκρετίνες (ορμόνες οι οποίες παράγονται από τον εντερικό βλεννογόνο και μειώνουν τη γλυκαιμία). Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφανίζουν αύξηση των ινκρετινών στο αίμα τους. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική επειδή είναι η πρώτη φορά που προσδιορίζεται ο μηχανισμός με τον οποίο το ελαιόλαδο επιδρά στον μεταβολισμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκαν τα επίπεδα του σακχάρου, των ινκρετινών, της ινσουλίνης και των λιπιδίων σε 25 υγιή άτομα δύο ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα με πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Συνολικά μελετήθηκαν τρεις διαφορετικές εκδοχές: γεύμα χωρίς ελαιόλαδο, γεύμα το οποίο περιείχε σπορέλαιο και γεύμα με 10 γραμμάρια έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Στην τελευταία περίπτωση οι μετέχοντες στη μέτρηση παρουσίαζαν πτώση 20 mg της γλυκαιμίας κατά μέσον όρο, ενώ είχαν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Ταυτόχρονα οι ινκρετίνες αυξάνονταν, ενώ η χοληστερόλη μειωνόταν.

Ίδια αποτελέσματα:

Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν τα ίδια αποτελέσματα υπάρχουν και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. «Ακολούθως κάναμε πειράματα σε ένα δείγμα από διαβητικούς και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φραντσέσκο Βιόλι. Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των παραπάνω στοιχείων, η έρευνα θα περάσει στην τρίτη, τελευταία φάση της. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα θεραπεία με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η οποία θα μπορεί να προσφέρει στους διαβητικούς εναλλακτικά φάρμακα, που θα είναι απολύτως φυσικά και δεν θα έχουν παρενέργειες» επισημαίνει ο ερευνητής.

 

Πηγή: http://www.madata.gr/diafora/health/